8 dont’s bij het kopen van kunst

 

Het kopen van kunst is een spannende ervaring; zeker als je geen kenner bent. Je wilt graag iets moois, maar je wilt er niet te veel voor betalen. Kunst is geen kleine aanschaf. Daarom is het belangrijk dat je weet waarop je moet letten. 

Business Art Service zet de 8 belangrijkste valkuilen op een rijtje. 

Selwyn Senatori,  La cucina  (collectie Business Art Service)

Selwyn Senatori, La cucina (collectie Business Art Service)

1.

De kunst is niet verzekerd

Elke kunstcollectie begint bij één kunstwerk, maar kan snel uitgroeien tot een dierbare verzameling van aanzienlijke waarde. Het is verstandig deze te verzekeren tegen beschadiging of diefstal.

2.

Je kiest voor de goedkoopste levering

De goedkoopste pakketbezorging lijkt misschien een besparing, maar het loont om te kiezen voor een gerenommeerde transporteur. Zo is het kunstwerk veilig en verzekerd onderweg.

3.

Je hebt het kunstwerk niet zelf en grondig geïnspecteerd

Het is makkelijk in één oogopslag verliefd te worden op een kunstwerk, maar zorg ook dat je er goed naar kijkt. Let hierbij op kleine oneffenheden die de prijs kunnen beïnvloeden. Als kunst online wordt aangeschaft is het goed te vragen naar eventuele beschadigingen.

4.

Je hebt geen factuur ontvangen

Een factuur is soms het enige bewijs van echtheid of eigenaarschap. Laat op de factuur de naam van de kunstenaar benoemen. Maar ook de titel, jaartal, afmetingen, materialen en reeksnummer.

5.

Het oeuvre van de kunstenaar is niet samenhangend

Doe je huiswerk voordat je kunst koopt. Zeker wanneer je iets aanschaft als investering. Een onsamenhangend portfolio is kenmerkend voor een onvolwassen kunstenaar. Mogelijk heeft de kunstenaar zijn stijl nog niet gevonden.

6.

Je koopt iets waar je nog geen plek voor hebt

Bedenk voorafgaand aan de aankoop van een kunstwerk waar je het gaat plaatsen. Koop geen kunstwerk dat te groot is voor de ruimte. Ook een te klein werk kan misstaan. Een kunstwerk dat er mooi uitziet aan de witte muur in een galerie, past misschien niet bij de industriële bakstenen muur die jij in gedachten hebt.

7.

Je hangt het kunstwerk niet goed op

Een duur kunstwerk hang je niet aan een kleine spijker. Bedenk hoe je een kunstwerk wilt ophangen. Het liefst met een ophangsysteem. Daarnaast is het belangrijk een geschikte plek te zoeken. Een sculptuur plaats je niet in een wandelgang, een aquarel of foto hang je niet in de zon en een olieverfschilderij niet in de rookruimte. Zoek een plek waar de temperatuur niet fluctueert.

8.

Je stopt het kunstwerk in een willekeurige lijst

Een goede lijst kan een kunstwerk accentueren. Een lelijke lijst kan op zijn beurt vloeken bij een schilderij. Vind je het moeilijk een passende lijst te vinden? Ga eens langs bij een lijstenmaker.

Wil je wel kunst aan de muur maar niet de risico’s van aankoop? Bekijk de unieke huurformule van Business Art Service. Wij ontzorgen volledig: van transport en plaatsing tot verzekering.

 
Bas Vogel