Duurzame inzetbaarheid – mensen laten groeien die bedrijven doen groeien

 

Om een goed werkklimaat te ontwikkelen met minder ziekteverzuim, meer werkplezier en een hogere arbeidsproductiviteit, moet er voldoende aandacht zijn voor de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van werknemers. Werknemers moeten op een gezonde en gemotiveerde manier een lange periode kunnen doorwerken; dat is het idee van duurzame inzetbaarheid, en dat is waar Business Art Service voor staat.

BAS_Grrr_Set04_CvdK.jpg

In 2012 schreef Tex Gunning in het Duurzame Inzetbaarheid Manifest:

“Je kunt een bedrijf niet laten groeien, je kan alleen mensen laten groeien die bedrijven doen groeien. Een gezond bedrijf heeft gezonde medewerkers nodig. Een groeiend bedrijf heeft groeiende medewerkers nodig. Een duurzaam productief bedrijf heeft daarom duurzame productieve medewerkers nodig. “

Ons hedendaagse werkklimaat verandert in hoog tempo. Oude banen verdwijnen, nieuw werk ontstaat. Personeel moeten langer doorwerken en het idee van ‘de werkweek’ verandert. Dit vraagt bij werkgevers én werknemers om een flexibele en innovatieve werkhouding.

Op weg naar duurzame inzetbaarheid

Een aantal jaar geleden startte het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de campagne Op weg naar Duurzame Inzetbaarheid. Het doel: verhogen van de arbeidsproductiviteit en verlagen van ziekteverzuim.

Op weg naar Duurzaamheid hanteert hierbij de volgende aandachtspunten:

  • Ongewenst gedrag

  • Agressie en geweld

  • Werkend leren

  • Gezondheid en vitaliteit

  • Fysieke belasting

  • Betrokkenheid

Het belang van de werknemer voorop

Duurzame Inzetbaarheid is dus enerzijds gericht op het voorkomen van situaties die een negatief werkklimaat creëren, zoals ongewenst gedrag, agressie en te veel fysieke belasting. Anderzijds gaat het om het stimuleren van aspecten die een positief werkklimaat opleveren.  Zoals: persoonlijke ontwikkeling, gezondheid en de betrokkenheid van medewerkers. Dat deze aandachtspunten van belang zijn om werknemers gemotiveerd te houden, blijkt ook uit onderzoek naar wat werknemers belangrijk vinden in hun werk. Van het grootste belang zijn:

  • Meesterschap:: je vakinhoudelijke kennis en competenties bijhouden en verbeteren

  • Autonomie: het krijgen van ruimte en eigen verantwoordelijkheden

  • Zingeving: ergens aan bijdragen dat groter is dan jezelf

En hoe kom je tot deze duurzame inzetbaarheid? Op de website van de campagne worden talloze praktijkvoorbeelden gegeven en werkbare handvatten geboden. Zo blijkt uit praktijkvoorbeelden dat één bedrijf een fitnessruimte ontwikkelde om de gezondheid van werknemers te stimuleren. Een ander bedrijf besloot om hun werknemers eigen ontwikkelbudget te geven, dat ze konden besteden aan gezondheid, balans en ontwikkeling in het werk.

Kunst op de werkvloer is een andere manier om Duurzame Inzetbaarheid te realiseren. Zo heeft kunst een aangetoond effect op de arbeidsproductiviteit, ziekteverzuim en motivatie op de werkvloer. Benieuwd hoe kunst kan bijdragen aan duurzame inzetbaarheid? Lees hier meer over de effecten van kunst.

 
Bas Vogel