Een op maat gemaakte kunstserie

Wanneer je kunst huurt bij Business Art Service is één van de hoogtepunten de jaarlijkse kunstwissel. Wij stellen dan met veel zorg een nieuwe passende collectie samen. Eén van onze klanten in Utrecht had deze keer een bijzondere vraag: ‘kunst die aansluiting vindt bij de namen van een viertal vergaderruimtes.’ Deze wens was zo uniek dat kunstwerken uit onze vaste collectie niet voldoen. Onze oplossing? Een maatwerkproject. 

Het laten ontwerpen, maken en plaatsen van unieke kunstwerken, volledig afgestemd op de behoefte van de organisatie? Wij gaan die uitdaging graag aan. Zo ook het geval bij ‘De Domtoren, TivoliVredenburg, De Inktpot en Galgenwaard’: vergaderruimtes vernoemd naar bekende hotspots in Utrecht. De organisatie zocht naar kunstwerken die goed aansluiten bij de uitstraling én de naam van deze ruimtes.  

Hoe gaat dat in zijn werk, een maatwerkproject? Onze art consultant Elleke vertelt: ‘Allereerst bespreek ik met de klant alle ins and outs wat betreft de wensen. Vervolgens ga ik samen met het collectieteam in ons netwerk van ruim 800 kunstenaars opzoek naar een passende kunstenaar.’ Wij kwamen al snel tot een match: fotograaf Arnoud van den Brink

Fotografie begint volgens Arnoud met luisteren. ‘In één werk het verhaal vastleggen dat de klant wil vertellen, dat is de uitdaging’. Elk werk is helemaal afgestemd op de titel van de vergaderzalen. De fotograaf houdt ook rekening met de ruimte waar het kunstwerk komt, het kleurgebruik, de hoogte van de meubels en het logo van de organisatie. ‘Het werk moet écht iets toevoegen aan de ruimte’. De wensen van de klant vormen de lens waardoor hij kijkt: ‘Ik kijk altijd met fotografen-ogen, maar met zo’n opdracht kijk je nog eens anders naar je omgeving’. Arnoud ging voor dit maatwerkproject op ontdekking in Utrecht.  

 

De historische locaties vormen samen het bruisende hart van Utrecht. Maar als je iets verder kijkt dan de oude binnenstad merk je dat eigenlijk heel Utrecht barst van de mooie plekjes. Zo zie je in het moderne muziekpaleis TivoliVredenburg de beste concerten, ben je in het culturele Stadion Galgenwaard aan het juiste adres voor een wedstrijd van dé voetbalclub van Utrecht, en wordt de archeologische historie van de stad al snel erg tastbaar als je de Domtoren bezoekt. Met een hoogte van ruim 112 meter het middelpunt van Utrecht en de trots van de stad. En natuurlijk de Inktpot, het grootste bakstenen gebouw van Nederland met 22 miljoen bakstenen. Fun fact, de fundering bestaat uit oude rails. 

 

Voor deze opdracht heeft Arnoud ervoor gekozen om de focus te leggen op de textuur en het grafische karakter van deze gebouwen. Toch blijft het herkenbaar. ‘Als je Utrecht goed kent, herken je deze plekken, maar het moet niet obvious zijn.’  

Zijn favoriete werk? De Domtoren. ‘Je ogen focussen continu op allerlei details en combineren die in je hersenen razendsnel tot een totaalbeeld.’ Het werk ‘De Domtoren’ is opgebouwd uit heel veel foto’s vanuit verschillende standpunten die Arnoud handmatig passend en tot een geheel heeft gemaakt. Een erg arbeidsintensief project, maar over het resultaat is Arnoud dan ook zeer tevreden: ‘Het is een mind-foto en geen enkel detail is verloren gegaan, zelfs een detail als het tekstbordje op de Dom is perfect leesbaar.’ 

De klant mocht kiezen uit vier beelden per locatie. Het resultaat? Deze vier werken , een tevreden klant én een tevreden kunstenaar. Een geslaagd maatwerkproject van Business Art Service. Ook iets specifieks in gedachten en benieuwd of wij een passende kunstzinnige oplossing hebben? Bekijk hier een impressie van de mogelijkheden. 

Imogen van Oordt