Kunst op de werkvloer: de effecten op ons brein

 

Kunst draagt bij aan een goed humeur en een gezond stel hersenen. En dat is goed nieuws voor het bedrijfsleven. Iedereen heeft immers baat bij vrolijke en productieve mensen op de werkvloer. Lees hieronder de top 4 effecten van kunst op de werkvloer.

1. Kunst zorgt voor aanmaak hersencellen

Kijk naar een kleurrijke grafiek van Corneille en er ontstaat onmiddellijk activiteit in de hersenstam. Die activiteit zorgt weer voor neuroplasticiteit, een proces dat ervoor zorgt dat ons brein niet ‘lui’ wordt, stelt klinisch neuropsycholoog Erik Scherder. Volgens Scherder gaat aanmaak van hersencellen een leven lang door, maar profiteren we hier pas van als we die aanmaak stimuleren met prikkels van buitenaf. Vooral creatieve prikkels, zoals het kijken naar kunst, helpt hierbij. Kijken naar kunst houdt de hersenen dus fit. Een prettige bijkomstigheid van een Corneille aan de bedrijfsmuur dus!

 
kunst kijken small_3.jpg
 

2. Kunst inzetten om specifieke activiteiten te ondersteunen

Het lijkt misschien vergezocht, maar kunst kan de functie van een afdeling of het type werk dat er wordt uitgevoerd, ondersteunen. Dit heeft te maken met onze spiegelneuronen. Spiegelneuronen zorgen er voor dat we, door te kijken naar anderen, ons blijven ontwikkelen en dat we empathie kunnen voelen. Volgens hersenwetenschapper Dick Swaab gebeurt er iets vergelijkbaars door te kijken naar kunst: het brein neemt de emotie of de intentie van de kunstenaar over. Bij AkzoNobel is dit bewust ingezet door op plekken waar de Raad van Bestuur vergadert, abstracte kunstwerken op te hangen om zo een abstract denkniveau te spiegelen. En een digitale installatie of een indrukwekkende zwart-wit foto kan bijvoorbeeld weer de creativiteit of het concentratievermogen verhogen.