Google onderzoekt het effect van kunst

Dinsdag opende in Milaan de 58e editie van Salone del Mobile; een jaarlijkse interieur- en designbeurs van internationale allure. Onderdeel van de beurs: de installatie A Space for Being van Google, waarin onderzoek gedaan wordt naar de zintuiglijke reactie op omgevingsfactoren.  

Textielkunstenares Claudy Jongstra maakte voor deze installatie een wandkunstwerk van wol.

A Space for Being is ontstaan uit een partnerschap tussen Google en Johns Hopkins University’s Arts + Mind Lab. De installatie is gericht op neuro-esthetiek: een onderzoeksveld dat zich bezighoudt met de lichamelijke reacties op onze omgeving. Wat zien, ruiken, horen, voelen of proeven wij? Dit zintuiglijk onderzoek toont aan hoe elementen als vorm, textuur en kleur onze gesteldheid beïnvloeden.

De installatie bestaat uit drie ruimtes die lijken op huiskamers. Door onderscheidende designelementen, kleuren en texturen benadrukt elk van deze ruimtes een ander soort omgeving. Deze omgevingen worden Essential, Vital en Transformative genoemd. Bezoekers krijgen een polsbandje waarmee lichamelijke reacties zoals hartactiviteit, ademhaling en temperatuur gemeten worden. Zo wordt de invloed van elke ruimte op de zintuigen geregistreerd. Voordat de bezoekers de installatie verlaten, krijgen ze de resultaten van de metingen op papier te zien. Zo zien bezoekers in welke ruimte ze zich het meest op hun gemak voelden.

Kunstenares Claudy Jongstra, dit jaar in Nederland uitgeroepen tot kunstenaar van het jaar, maakte voor de installatie een wollen panoramakunstwerk van 16 meter lang. Het kunstwerk van Jongstra was onderdeel van de ruimte Essential, waarin een rustige, intieme en aardse omgeving is gecreëerd.

Dit sluit goed aan bij het werk van Jongstra, waarin thema’s als ecologie, biodiversiteit, cultureel erfgoed en geschiedenis een centrale rol spelen. De kunstenares maakt textielkunstwerken met zelfgemaakte vilt. Deze wol is heel bewust afkomstig van een eigen kudde Drentse heideschapen; het oudste schapenras van Europa en bovendien met uitsterven bedreigd. De pigmenten om deze wol te kleuren zijn afkomstig uit plantaardige materialen die in een eigen botanische tuin worden gekweekt én waarmee de biodiversiteit wordt bevorderd.  

Het werk van Jongstra is opgenomen in de permanente collecties van musea wereldwijd, waaronder het Stedelijk Museum, het Victoria & Albert Museum en het Museum of Modern Art.

 A Space for Being draagt bij aan het wetenschappelijk bewijs over het effect van kunst en design. Iets dat Business Art Service – overtuigd van de positieve effecten van kunst – natuurlijk van harte toejuicht.

Bas Vogel