Van kunst naar mode: het werk van Arjan van Arendonk

Kunst kan vanuit allerlei verschillende vertrekpunten ontstaan. Sommige werken ontstaan vanuit een inhoudelijke onderwerpskeuze, anderen puur vanuit een fascinatie met een bepaald materiaal. En wat die kunst vervolgens teweeg brengt? Voor kunstenaar Arjan van Arendonk was dat dit jaar wel een heel bijzondere uitkomst. Hij werd benaderd door het kledingmerk WE om een collectie te laten maken op basis van een aantal van zijn schilderijen.

Arjan van Arendonk,  Sitting waiting

Arjan van Arendonk, Sitting waiting

Business Art Service heeft al een poos diverse werken van Arjan van Arendonk in haar collectie. De kenmerken? Veelal kleurrijke schilderijen met plant- bloem en diermotieven. Wat het werk van Arjan bijzonder maakt is dat de kunstenaar stoffen met motieven gebruikt als basis voor zijn werken. Deze stoffen spant hij op als schildersdoek, waarna hij begint met de transformatie tot schilderij. Delen van het doek schildert hij over en soms voegt hij hier ook borduurwerk aan toe. De schilderingen brengt hij vaak aan tot dikke lagen, waardoor de motieven uit het doek naar voren lijken te komen. Een stof die in eerste instantie een industrieel product is, wordt in zijn werk omgevormd tot een uniek kunstwerk. Deze relatie tussen een uniek object versus massaproducten speelt een belangrijke rol in zijn werk.

Van stof tot schilderij. WE liet zich door dit concept inspireren en benaderde Arjan van Arendonk met het voorstel om een collectie samen te stellen. Op basis van vier van zijn schilderijen werden duurzame stoffen gemaakt, waaruit 9 kledingitems werden ontworpen. Zo gaan de schilderijen weer over tot stof: ‘From fabric to art. From art to fashion’ - zo leest de beschrijving van de collectie.

Arjan van Arendonk,  Summersunset

Arjan van Arendonk, Summersunset

Arjan van Arendonk,  Flowers on the move

Arjan van Arendonk, Flowers on the move

Daarmee heb je nu de mogelijkheid om één van de prachtige werken van Van Arendonk te dragen, als jurk, broekpak, jasje of blouse. Je kunt hier collectie bekijken. Wil je toch liever een origineel schilderij van Van Arendonk, óf een werk dat matcht bij je nieuw verworven garderobe? Vraag ons dan naar de werken in de collectie.

Puck Barendrecht