Nieuw in de collectie: Shifting Baselines van Maaike Kramer

Business Art Service is continu op zoek naar nieuwe kunst ter uitbreiding van haar collectie. Een bijzondere nieuwe aanwinst in de collectie is het werk van Maaike Kramer, winnares van de publieksprijs van de Business Art Service Grafiekprijs 2018.

Maaike-Kramer-01-1.jpg

Maaike Kramer studeerde in 2008 af bij de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem. Na haar opleiding ging ze aan het werk als docent beeldende kunst in het KUNSTENHUIS, een cultureel centrum in Zeist en de Bilt. Gedurende haar opleiding ontdekte ze echter ook stukje bij beetje haar eigen kunstenaarschap, waardoor ze na haar afstuderen ook direct een eigen atelier huurde om dit niet uit het oog te verliezen. Dit laatste krijgt de laatste tijd wel meer de ruimte, hetgeen ook terug te zien is aan de snel groeiende lijst exposities, publicaties en kunstenaarsresidenties waar Kramer de laatste paar jaar aan deelneemt.

Verder kijken

De perceptie van verschillende materialen - met name beton en papier - speelt in Kramers werk een belangrijke rol. Door materialen te combineren of de illusie van het ene materiaal in het andere materiaal te creëren, ontstaan er werken die niet zijn wat ze lijken. De toeschouwer ervaart een bepaalde mate van verwarring en wordt gestimuleerd om vérder te kijken. Wij mensen zijn snel geneigd om te wennen aan een bepaalde status quo en vervolgens de onderliggende procesmatigheid te vergeten. Maaike hoopt met haar werken deze onderliggende procesmatigheid in alles om ons heen opnieuw onder de aandacht te brengen. Het proces is ook bij de totstandkoming van het werk een onmisbaar element. Verschillende fases zijn nodig om de juiste gelaagdheid in de werken te brengen.

Beeld: Maaike Kramer

Beeld: Maaike Kramer

4-klein.jpg
5-klein.jpg

Shifting Baselines

In de grafische werken die Kramer voor de collectie van Business Art Service maakte, komen papier en gesteente wederom samen. De werken bestaan uit een combinatie van fotografie, sculptuur én een grafische techniek, Toyobo-print genoemd. Toyobo is een recente techniek waarbij een (digitale) afbeelding op een lichtgevoelige plaat wordt belicht en hier in- of op wordt gefixeerd. Zo ontstaat er volgens een nieuwe wijze een afdrukplaat die vergelijkbaar is met een linoleumsnede of een ets. De werken geven ons een haast fotorealistische tweedimensionale en driedimensionale indruk van gesteente, hoewel de werken toch echt bestaan uit een inktdruk op papier. Deze illusie van gesteente die in de werken wordt opgewekt, maakt ons nieuwsgierig en laat ons bewuster nadenken over waar we nou eigenlijk naar kijken. De titel van het werk, ‘Shifting Baselines’, verwijst ook hier naar het idee dat we ons als mensen continu haast onopgemerkt aanpassen aan veranderingen om ons heen.

Geïnteresseerd in de werken van Maaike Kramer? Neem nu contact met ons op om ze te huren.

Puck Barendrecht