Nieuwe uitgave - in gesprek met Marc Langer

“Er zijn 43 Waddeneilanden - zich uitstrekkende langs de kusten van Nederland, Duitsland en Denemarken.” Zo begint het gesprek met kunstenaar Marc Langer. Het ging over zijn werk, zijn fascinatie voor nostalgische en tijdloze situaties, en de uitgave van vier werken die hij exclusief voor Business Art Service maakte.  

Marc Langer maakt schilderijen op groot formaat; vooral van buitentaferelen als gebouwen, boten en strandbeelden. Grote egale vlakken en minutieuze details wisselen elkaar af. Het werk van de kunstenaar ziet er fotorealistisch uit. Een selectie van zijn werk is al enige tijd met succes in de collectie van Business Art Service opgenomen en zo ontstond dit jaar het idee om een groter project met de kunstenaar te starten. Dit resulteerde in een serie van vier verschillende gicleéprints*, elk in een oplage van 25 stuks. Drie afdrukken tonen scenes van de verschillende eilanden in Ostfriesland (Duitsland). Eén print laat een voorstelling van een bootovertocht zien.

Marc Langer_2-klein.png
Marc Langer_3-klein.png

We vroegen Marc Langer naar de onderwerpen van de vier werken. Waarom deze keuze; wat trekt hem zo in deze onderwerpen aan? Langer vertelt dat hij al tijden op reis gaat naar de Waddeneilanden – soms wekenlang van eiland naar eiland - en zich voorgenomen heeft om er zoveel mogelijk bezoeken. Met name de manier waarop men het leven er vaker op zijn beloop laat, spreekt hem aan. Er is nog tijd voor van alles; het geeft de kunstenaar een nostalgisch gevoel, het geeft rust. Waar gelaagdheid, concept en engagement in veel kunst en onze versnelde maatschappij om aandacht vechten, brengt Langer ons in zijn werken juist even tot stilstand. Hij legt een tijdloze en rustige sfeer vast in de taferelen die hij schildert.

Wanneer we met hem spreken over zijn werkwijze, stuiten we op een interessant - bijna paradoxaal -  gegeven. Langer legt namelijk alle situaties die hij wil gebruiken voor zijn werk vast met een digitale camera; een toonbeeld van onze huidige technologische samenleving. Langer licht dit toe: “Ik ga zeker op zoek naar situaties die even loskomen van onze alledaagse versnelde maatschappij, maar ik ga óók mee met de hedendaagse ontwikkelingen. Sommige dingen zijn nou eenmaal een uitkomst. Zo neem je op reis niet zo makkelijk een stapel van 10 boeken mee, maar kun je deze wel in één platte e-reader verzamelen.

En zo fotografeert Langer tijdens zijn bezoeken aan de eilanden alle situaties die hem intrigeren, om deze vervolgens bij thuiskomst in groot formaat na te schilderen. Wel altijd een directe vertaling van één foto naar schilderij, Langer combineert geen foto’s tot een nieuw beeld. Misschien omdat dit dan weer wél zou kunnen afdoen aan het authentieke karakter van de beelden?  

Marc Langer_1-klein.png
Marc Langer_4-klein.png

Tot slot vragen we Marc wat hij graag met zijn werken teweeg zou willen brengen. Daarbij antwoordt hij dat hij het mooi zou vinden als de werken zoveel mogelijk in series van vier in een ruimte zouden hangen. Over het gewenste effect van zijn kunst op de toeschouwer doet hij geen stellige uitspraak, met name om het werk de ruimte te geven om ‘voor zichzelf te spreken’. Ben je echter op zoek naar manieren om wat meer rust en ontspanning te creëren op de werkvloer, dan denken wij dat het uitzicht op Ostfriesland in het werk van Marc Langer daar zonder meer uitkomst in biedt. Een paar minuten per dag naar het werk kijken. Even tot stilstand komen.

*Een gicleéprint is een digitale kunstdruk van hoge kwaliteit, met beperkte oplage en signatuur van de kunstenaar.

Puck Barendrecht