Stimuleer de intrinsieke motivatie

 
tube-honey-on-grey.png
 

Intrinsieke motivatie

Aan de basis van creatief en probleemoplossend denken ligt intrinsieke motivatie. Het is daarom de kunst om binnen je organisatie omstandigheden te creëren waarin medewerkers vanuit zichzelf gemotiveerd raken. Want dan zijn je medewerkers op hun best. Alleen dan zijn ze echt betrokken en gemotiveerd en werken ze harder en beter.

“Intrinsieke motivatie: Motivatie vanuit hun eigen drijfveren, behoeften en ambities.”

Medewerkers die hun werk doen omdat ze intrinsiek gemotiveerd zijn, zijn namelijk bevlogen werknemers. Ze hebben meer plezier in het werk, zijn creatiever, minder ziek en kunnen het werk beter en langer volhouden. Een organisatie met bevlogen medewerkers levert betere prestaties, heeft minder incidenten en een hogere klant tevredenheid. Toch is nog maar 1 op de 5 medewerkers in Nederland echt intrinsiek gemotiveerd aan het werk.

foto Christian van der Kooy

foto Christian van der Kooy

Intrinsieke motivatie stimuleren

Mensen willen van nature ergens bij horen en iets toevoegen (verbondenheid/purpose), ze willen beter worden in bepaalde vaardigheden en gewaardeerd worden (competitie) en ze willen het gevoel hebben dat ze ergens uit vrije wil zelf voor mogen kiezen (autonomie).

Wanneer je dit weet, kan je dit toepassen in jouw organisatie en zo de intrinsieke motivatie vergroten bij je medewerkers.

Maar hoe doe je dit?

Verhoog de intrinsieke motivatie van je medewerkers met kunst.

“Als je investeert in een prettige werkomgeving voelen mensen zich veel gelukkiger en werken beter. Een hele goede manier om dit te doen is door te werken met kunst,” legt Dr. Craig Knight uit. Hij heeft 12 jaar de psychologie van de werkomgeving bestudeerd op de Universiteit van Exeter (UK).

In één van zijn onderzoeken naar de meest effectieve werkomgevingen heeft hij deelnemers gevraagd om een uur werk te doen in drie typen kantooromgevingen:

  1. Lean: Met alleen de nodige dingen om de taken te doen.

  2. Enriched: Met kunst.

  3. Empowered: Met dezelfde kunst, maar de deelnemers werden ook betrokken bij het proces en konden meebeslissen.

Uit het onderzoek bleek dat de productiviteit van de mensen op het kantoor met kunst 15% beter was dan op het ‘lean’ kantoor. Verder hadden de mensen op het kantoor met de kunst minder gezondheidsklachten. Maar wat gebeurt er wanneer je mensen ook betrekt bij het proces en laat meebeslissen, zoals bij het ‘empowered’ kantoor? Dan stijgt de productiviteit zelfs naar +30%.

Een duidelijk resultaat van het effect van een prettige werkomgeving (kunst) en het aanspreken van de intrinsieke motivatie (betrekken/meebeslissen).

Bekijk dan ook waar je werknemers kunnen meebeslissen en zorg voor die prettige werkomgeving. Dan ga je stappen maken en laten je werknemers zich van een andere kant zien. Dan zijn ze intrinsiek gemotiveerd; bevlogen en gepassioneerde krachten die je organisatie tot grote hoogte laten stijgen.

Business Art Service

Business Art Service is dé expert in het slim inzetten van kunst voor bedrijven. Daarbij kunnen medewerkers ook meebeslissen in welke kunst er komt en waar. Ideaal voor het creëren van een prettige werkomgeving en het stimuleren van de intrinsieke motivatie.

Betere resultaten? Ga aan de slag met de intrinsieke motivatie en bereik meer met je mensen.

 
Business Art Service - intrinsieke motivatie (2).jpg

Medewerkers motiveren?

Kunst op kantoor maakt je werknemers vitaler, gelukkiger en zorgt voor een prettige werkomgeving waarin ze optimaal kunnen presteren. Wij laten het je graag zien in een gratis kennismakingsgesprek waarin je een goed beeld krijgt van onze werkwijze, uitgebreide collectie en de mogelijkheden.

sexyArtboard 5 copy 2@2x.png