Kunst: het visuele medicijn

 
Business Art Service - tube-blush-on-coral.png
 

Ziekteverzuim verlagen

Ziekteverzuim kan je bedrijf veel geld kosten. Zo kost een zieke werknemer gemiddeld anderhalf tot twee keer zijn salaris. Met het tegengaan van ziekteverzuim is dus veel te winnen. Bij een zieke werknemer ben je namelijk wettelijk verplicht om maximaal twee jaar lang het loon door te betalen. Daar komen nog andere kosten bij, zoals kosten voor ziekteverzuimbegeleiding en de tijdelijke vervanging van de zieke werknemer.

Minder stress

Gelukkig is daar kunst: het visuele medicijn! Kunst op de werkvloer vermindert stress en verlaagt hiermee de kans op een burn-out met maar liefst 10%. Het ziekteverzuim wordt hiermee dus drastisch verminderd. Het Beter Consortium* deed een drie maanden lang durend onderzoek onder 4500 patiënten en bezoekers in het Medisch Centrum Haaglanden (vestiging Westeinde). Wat bleek? Mensen voelen zich prettiger als er kunst aan de muur hangt. Dit gevoel ontstaat niet bij een placebo voor kunst.

Business Art Service - Ziekteverzuim verlagen

Dopamine

Hoe werkt dit? Wanneer we kijken naar kunst, maakt het brein dopamine aan. Dit ‘feel good’-hormoon geeft een gevoel van genot en blijdschap: geluk, dus (en gelukkige medewerkers zijn trouwe medewerkers). Hersenwetenschapper Dick Swaab zegt hierover: “Hoewel kunst geen primaire behoefte is, reageert je systeem wel op mooie kunstwerken. Als we iets mooi vinden geeft het beloningssysteem in de hersenen dopamine af.” Een kunstwerk aan de muur is dus dé shortcut om van werkstress naar werkplezier te gaan.


*De kunst van gezondheid

Lees meer over het effect van kunst op de gezondheid in ons whitepaper over het onderzoek van het BETER Consortium:

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens (zie privacy). Je gaat ermee akkoord dat we je e-mailadres opslaan om je periodiek op de hoogte te houden.

 
Business Art Service - Ziekteverzuim verlagen.jpg

Minder ziekteverzuim?

Wij laten het je graag zien in een gratis kennismakingsgesprek waarin je een goed beeld krijgt van onze werkwijze, uitgebreide collectie en de mogelijkheden.

sexyArtboard 5 copy 2@2x.png