De Kunst van kunst ophangen: de dag van een Art Handler

Mensen in beweging brengen - dat is de kracht van kunst. Maar voordat kunst op kantoor zijn werk kan doen, zijn hier al stappen aan voorafgegaan. Eerst is er kunst geselecteerd die aansluit bij de doelen en het unieke karakter van de organisatie. Vervolgens moet de kunst natuurlijk worden geplaatst; iets dat altijd wordt gedaan door één van Business Art Services’ Art Handlers. Art Handler Peter plaatst al 15 jaar kunst op de meest uiteenlopende kantoorlocaties. Hoe zien zijn werkdagen eruit en waar moet je allemaal op letten bij het plaatsen van kunst? Wij gingen een dag met hem op pad.

De werkdag van Peter start bij Business Art Service, waar één van de transportbussen al fluitend wordt ingeladen met de kunstwerken die deze dag naar een locatie ergens in Nederland gebracht worden. Een maand eerder is één van de Art Consultants op deze locatie geweest voor het bespreken van de wensen. Wat past bij de organisatie? Wat wil je uitstralen naar collega’s en klanten? Zijn er specifieke thema’s die je graag terugziet? Op basis van deze informatie wordt een ruime selectie gemaakt van kunstwerken. Welke kunstenaars, kleuren, afmetingen en materialen dit moeten zijn: overal is aan gedacht.

image00004_Klein.jpg
image00012_Klein.jpg

Hierna is het aan Peter om de selectie kunstwerken naar de locatie te brengen. Samen met één of meerdere medewerkers (wat je als organisatie zelf prefereert) wordt een definitieve selectie gemaakt en wordt er bepaald wat de beste plekken zijn voor elk kunstwerk. Vervolgens kan Peter starten met het ophangen van de kunstwerken - waar nog flink wat bij komt kijken. De juiste ophangsystemen moeten worden geselecteerd, de kunst moet waterpas hangen en hier en daar moeten nog kleine oneffenheden worden weggewerkt op de lijst of glasplaat. Het werk van Art Handler vraagt praktische vaardigheden, precisie en de juiste kennis van kunst om de medewerkers waar nodig van advies te dienen. ‘Ontzorgen’; dat is één van de kernwoorden in Peters dagelijkse werkzaamheden. De klant moet van A tot Z begeleid worden en zorgeloos van zijn kunst kunnen genieten.  

En steeds opnieuw transformeert Peter binnen slechts één dag kantoren tot werkplekken die leven. En het is heel dankbaar werk. ‘Prachtig. Een ware eyecatcher’ – is de feedback van één van de medewerkers tijdens een inrichting. Voor Peter zit hierna het werk er bijna op. De overige kunstwerken worden weer in de bus geladen en terug naar de thuisbasis gebracht. Een geslaagde dag.

image00009_Klein.jpg
image00007.jpeg
Puck Barendrecht