Groen op kantoor werkt

Een prettige werkomgeving is een investering. Nieuw onderzoek van Wageningen Environmental Research en Leids onderzoeksinstituut Fytagoras bevestigt dit, zo meldt dagblad De Telegraaf. Het onderzoek onderstreept hoe de werkomgeving het gevoel van werknemers verbetert.

In diverse zorginstellingen en kantoorpanden werd een aantal kamers voorzien van planten. Een aantal vergelijkbare ruimtes kreeg dit niet. Wat bleek: mensen die werken in een ruimte met planten melden zich 20% minder vaak ziek. Dit is gemiddeld 1,6 ziektedag per werknemer per jaar. Bovendien hebben deze werknemers een positievere gemoedstoestand en zijn meer tevreden over het eigen functioneren.

Hoofdonderzoeker natuur en biodiversiteit Tia Hermans van de Wageningen Environmental Research meldt hierover het volgende:

“Mensen brengen hun tijd steeds meer binnen door. Volwassenen zitten de hele dag op kantoor, kinderen op school en ouderen in verzorgingstehuizen. We wilden meten welke effecten dat heeft op de gezondheid en of je de effecten van groen ook binnen kunt vinden.”

Investeer in groene kunst

Naast planten, maakt ook kunst een werkomgeving aangenaam.

Kunst op kantoor heeft een bewezen positief effect op de arbeidsproductiviteit, ziekteverzuim en aantrekken van nieuw personeel. Afhankelijk van het aantal mensen in de organisatie en de totale loonsom, verdien je de kosten van kunst al gauw 5 tot 6 keer terug. Gebruik de rekenhulp om te kijken wat kunst voor jouw organisatie kan opleveren.

BAS_Grrr_Set12_02_CvdK_crop.jpg
Erik van Hoorn,  Dead End II

Erik van Hoorn, Dead End II

Marion de Man,  Heggentuin

Marion de Man, Heggentuin

Frans van Veen,  Groenendalsbergweg

Frans van Veen, Groenendalsbergweg

Bas Vogel